Bedemandens opgaver

På denne side finder du en oversigt med det vi også tilbyder som Bedemand

DET HJÆLPER VI BEDEMÆND DIG MED

Står du med en lang række uafklarede spørgsmål – og er det svært at skabe overblik og tage de svære valg, som et dødsfald fører med sig?

Dét er du langt fra den eneste, der oplever.

Som bedemand vil vi aldrig kunne træffe de svære beslutninger for dig, for det er vigtigt, at du får taget den afsked, som føles rigtig for både dig og de efterladte, som var tæt på afdøde. Men vi kan hjælpe med at gøre dagene frem til begravelsen eller bisættelsen overskuelige, hjælpe med at huske vigtige ting – og præsentere alternativer, der måske gør valgene nemmere.

Vi kan mødes, hvor det føles rigtigt – og når vi har talt sammen, sikrer vi, at du med det samme får et fuldt økonomisk overblik – både over udgifterne til bedemanden og de udgifter, som kan forventes fra andre sider. Her på siden gennemgår vi en lang række af de praktiske spørgsmål, som dukker op i forløbet.

Klik på videoen for at afspille og få teksten læst højt

Når et menneske dør, er der ofte et ønske om hurtigt at planlægge det sidste farvel for at skabe ro til at sørge, trøste og bearbejde.

Når vi mødes første gang vil vi stille en række nødvendige spørgsmål:

FØR HØJTIDELIGHEDEN

Når et menneske dør, er der ofte et ønske om hurtigt at planlægge det sidste farvel for at skabe ro til at sørge, trøste og bearbejde. Når vi mødes første gang vil vi stille en række nødvendige spørgsmål:

 

  • Ønskes en bisættelse eller en begravelse?
  • Specielle ønsker til valg af kiste? Eller urne i forbindelse med bisættelse?
  • Ønskes et gravsted? Er der et familiegravsted?
  • Skal afdødes sidste hvilested være i plænen? Eller i de ukendtes grav?
  • Hvorfra skal højtideligheden foregå og eventuelt hvornår?

Klik på videoen for at afspille og få teksten læst højt

Dette kan din bedemand gøre for dig

Umiddelbart efter vores første møde tager bedemanden kontakt til kordegn, præst, kirkegård og undersøger mulighederne – og vender hurtigst muligt tilbage, så du kan dele detaljer om højtideligheden med familie og venner. Ved vores første møde aftaler vi også, om du vil have vores hjælp til at lægge afdøde i kiste  – eventuelt i eget tøj/sengelinned, at forestå en eventuel udsyngning og at bestille eventuelle dødsannoncer – og efterfølgende takkeannonce. Samtidig vil du få tilbudt hjælp i forbindelse med:

  • Kistedekoration, bårebuketter, kranse og udsmykning af kirke eller kapel
  • Valg af gravsten og gravering
  • Udfyldelse af alle papirer og attester til offentlige myndigheder
  • Ansøgning om begravelseshjælp (læs mere om Begravelseshjælp her)
  • Anmeldelse af dødsfald hos forsikringsselskab og fagforening
  • Mindesamvær efter begravelse eller bisættelse

Vi har et stort netværk af stenhuggere, dygtige blomsterdekoratører og restauranter, som vi kender og kan stå inde for – og deler gerne den viden og erfaring, som vi gennem årene har opbygget. Alle spørgsmål er vigtige.

VED BEGRAVELSEN ELLER BISÆTTELSEN

Før højtideligheden køres kisten fra hjemmet, sygehuset eller hospice til kapel eller kirke. Du kan naturligvis følge rustvognen på denne køretur, vi kan aftale en speciel rute og vi kan eventuelt gøre et kort stop ved afdødes hjem eller et andet sted, som havde en speciel betydning for afdøde.

Inden højtideligheden koordinerer vi det praktiske med kirkepersonalet, så kisten står udsmykket i kirken/kapellet. Vi møder jer i eller udenfor kirken/kapellet ca. ½ time før højtideligheden og kan støtte dig og familien, hvis der er spørgsmål og usikkerhed i den uvante situation, ligesom vi hjælper med bårebuketter og kranse, etc.

Klik på videoen for at afspille og få teksten læst højt

Bedemand og bedemandens opgaver

Ved selve højtidEligheden

Du kan vælge at tage imod og hilse på de fremmødte i våbenhuset – eller du kan sætte dig på den forreste bænk sammen med den nærmeste familie, finde roen og forberede dig på det, der skal ske.

Ønsker du at holde en personlig tale til afdøde i kirken eller kapellet, er det vores råd at skrive talen ned, så præsten kan læse den op, hvis du i situationen er for bevæget. Ønsker du at takke de fremmødte og eventuelt også at invitere til mindesamvær, kan du enten gøre det som en del af talen – eller aftale med præsten at højtideligheden rundes af med de nødvendige informationer.

Ved bisættelser vil det også være et personligt valg, om kisten bæres ud til rustvognen – eller du ønsker, at kisten bliver stående i den smukke kirke, mens du, de pårørende og de fremmødte roligt forlader kirken. Begge dele er lige korrekt. Vælger du at kisten bæres ud, vil rustvognen holde i umiddelbar nærhed af kirken. I vil få al den tid, I har brug for til at lægge en sidste blomst og sige et sidste farvel, inden vi lukker bilen og langsomt kører væk … Ikke to begravelser, ikke to bisættelser er ens … intet er mere rigtigt end andet.

EFTER HØJTIDELIGHEDEN

Vores professionelle støtte og rådgivning slutter ikke, når kisten ved bisættelse køres fra kirke eller kapel i rustvogn. Også efter højtideligheden er du velkommen til at kontakte os, hvis der f.eks. opstår uventede spørgsmål i forbindelse med skifteret, udfyldelse af diverse papirer og attester, etc. Skulle du få brug for advokatbistand i forbindelse med dødsfaldet, kan vi henvise til Trolle Advokatfirma – og tilbyde at arrangere 1/2 times gratis og uforpligtende rådgivning, som kan skabe overblik og hjælpe dig trygt gennem forløbet. Trolle Advokatfirma har fokus på familieret og kan bl.a. hjælpe med rådgivning vedrørende valg af skifteform, undersøgelse af arveforhold, kontakt til offentlige myndigheder og udarbejdelse af opgørelser og selvangivelser. Ønsker du at kontakte Trolle Advokatfirma direkte, kan du ringe til Advokatsekretær Jette Aas Larsen på 76 30 67 46 eller maile på jal@trolle-law.dk og henvise til mig. Læs eventuelt mere her …

Klik på videoen for at afspille og få teksten læst højt

Klik på videoen for at afspille og få teksten læst højt

Tiden efter

Vi vil i forbindelse med tiden efter begravelsen ikke undlade at nævne den tomhed, tristhed og til tider modløshed, som Vi ofte ser ramme de efterladte, ægtefæller, børn såvel som forældre. Vi bearbejder sorg og savn forskelligt: Nogle støtter sig til stærke familiemedlemmer og venner, andre bearbejder situationen alene – mens samtaler om sorg, savn, krise og tab med en professionel og udenforstående i endnu andre situationer gør uvurderlig gavn. Oplevelserne af eventuelle sygdomsforløb, dødsfald og begravelse er vidt forskellige fra person til person – og ind i mellem er kontakt til en professionel psykolog – i første omgang måske bare et første, uforpligtende opkald – en fornuftig og menneskeklog beslutning. Vi kan anbefale psykolog Berit Lyhne, Psykologerne ved Slotssøen, som specifikt arbejder med sorg, tab og personlige kriser. Berit Lyhne træffes på telefon 75536832. Læs eventuelt mere her

Afslutningsvis vil jeg nævne, at vi aldrig er længere væk end et telefonopkald – og kan vores erfaring være til gavn, så hjælper vi gerne.